Leirtips

Her er noen tips og idéer som ble snappet opp på Reforma09.Bildekk: En enkel og effektiv måte å unngå at presenninger revner når de strammes over spisse raier. Genialt!
Stropper: Her er raier eller sisal byttet ut med stropper. Ved behov kan de enkelt etter-strammes i løpet av leiren. Kan brukes til eksempel å bygge bord.


Pant alt alltid: Her er det lagt godt til rette for returpant. En hengekøye er lett synlig på leirområdet, og minner om at det er enkelt å kaste en ny flaske oppi.


Varmtvann: Ovnen er en gammel klassiker fra Vedkaminer Aktiebolag AB. De har produsert vedovner siden 1934. Info om ulike utgaver, priser og hvor du får kjøpt dem på www.gerberdesign.com. Ovnen på bildet er den minste av flere utgaver. Vannbeholderen tar 12 l.Selvkonstruert: Denne komfyren har fire kokeplater. Etter at maten er ferdigkokt kan kjelene flyttes til varmeplaten som er bak på komfyren. Varmeplaten er egentlig en stor varmtvannstank. Det er en ovn på hver side, det går fint å bruke bare en av gangen.


Gamle kjeler: Ta to gamle kjeler og fjern bunnen på dem. Sett inn gitter i stedet. Snu dem opp ned, og lag luftehull nederst. Da har du to smarte vedovner som du kan koke på.


Tønne: En halv tønne er blitt en ovn. Det er sveiset fast et stativ for kjelen inne i tønna. I den ene enden av tønna er det åpning for å legge inn mer ved og for å lufte. Effektivt i vind!


Takke: En ferdigkjøpt steke-takke som går på gass. Brukes både til å steke på direkte, eller som kokeplate til å sette kjeler på.Velkomst-service: Når vi kom med buss til leiren ble vi stoppet ved hovedinngangen i ytterkanten av leirområdet. Det kom på en funksjonær som ønsket oss velkommen. Mens vi tok på oss regntøy ble alle sekker og alt annet utstyr vi hadde i bagasjerommene raskt hentet ut av en arbeidsgjeng på hver side av bussen. Alt ble lagt på paller, under presenning. Når vi kom ut av bussen kunne vi ta med oss hver vår sekk, eller så mye vi kunne bære. Alt annet ble fraktet til leirområdet vårt! Arbeidsgjengen gikk skytteltrafikk med trillebårer, og det gikk fort. Ikke bare opplevde vi dette som veldig bra service, men det gjorde at mottaket av busser til leiren gikk veldig raskt og smertefritt.
- Vi hadde også en privatbil som ankom litt senere på dagen, og den hadde med seg en henger med alt øvrig fellesutstyr. Det var umulig å kjøre vanlig bil på det bløte jordet. Men hengeren ble kjørt inn i leiren for oss, på nærmeste vei som var kjørbar med traktor.
- Når vi skulle reise igjen samlet vi først alt utstyret vårt i et eget tildelt område like ved veien. Når bussen vår kom, fikk vi nok en gang hjelp til å stable alt inn i bagasjerommene på bussen.


Info: To av øktene på leiren hadde egne informasjonsmøter. Ut over det var det ingen ledermøter! Vi savnet dem egentlig ikke. Vi slapp sitte og høre på at noen klaget på noe ;o), og vi fikk informasjonen vi trengte på annen måte. Hver morgen kom det nemlig rundt to informasjonsmedarbeidere. De hadde alltid noen punkter de ønsket å informere om. Men vel så viktig var muligheten vår til å spørre om alt vi lurte på. Hvis de ikke kunne svare kallet de raskt opp noen andre på radio slik at vi fikk svar der og da. Veldig bra! Denne måten å gjøre det på er selvsagt veldig ressurskrevende for info-staben. Men den sikrer at samtlige grupper får info, også der hvor det bare er én leder som ikke har mulighet til å gå på alle infomøter. Det var en ny og positiv opplevelse å føle at du har fått nok info i løpet av leiren!