World Scout Moot i Canada

Internasjonal dagInternasjonal dag

Knappe tre uker etter «Ganske Imponerende» i Stavanger var Haakon og Harald ikke lei av sommernetter i telt og tusenvis av speidere samlet på et lite område. I august dro de nemlig sammen med 27 andre norske speidere over atlanterhavet til World Scout Moot i Canada. Denne gangen var det sammen med de litt eldre; Moot er for rovere i alderen 18-26 år.

Norsk kontingentDen norske kontingenten

Det hele starta 1. august på Gardermoen. 19 av 29 fra den norske kontingenten møtte opp for avreise mot New York hvor vi skulle tilbringe noen dager sammen for å bli bedre kjent før Mootet. De tre første dagene i New York City kunne deltakerne gjøre hva de ville. Dette ble brukt til alt fra musikaler på Broadway og Intrepid Air, Sea and Space Museum til shopping i T-skjortebutikker og besøk på mattemuseum. Noen tok til og med toget til Washington DC og tilbrakte en dag blant monumenter og museer der.

De to siste dagene i New York ble benyttet til felles bestigning av Empire State Building, sykkeltur i Central Park og fergetur til Staten Island - med utsikt mot Frihetsgudinnen. Etter et flott opphold i Amerikas største by gikk ferden videre til Boston, Massachusetts med buss. Vi ankom den gamle nybyggerbyen på kvelden 5. august, og etter en god middag i Bostons svar på China Town var alle klare for en god natts søvn på Hostelling International, før vi brukte 6. august til å utforske de kulturelle og historiske tingene Boston hadde å by på (og litt shopping, selvsagt).

Vi tok avskjed med New England og satte oss på nattbussen til Montreal, og deretter til Ottawa. Til tross for grenseovergang alt for tidlig på morningen var de fleste relativt blide og opplagte da vi ankom Ottawa tidlig på formiddagen. Vi sjekka inn på universitetet før vi gikk litt rundt i byen, og venta på at resten av kontingenten skulle dukke opp. Etter at de 19 som hadde vært på rundreise hadde kjørt buss hele natta, og resten hadde sittet opp mot 10 timer på fly, var de fleste ganske slitne utover kvelden, men vi klarte å komme oss til «The Senate» - en restaurant/sportsbar hvor vi spiste en felles middag før leggetid.

Patrol 58Patrol 58

Tidlig neste morgen bar det avsted til parliamentplassen og den offisielle åpningen av Moot. Etter åpningen møtte vi vår internasjonale patrulje. Disse syv menneskene fra hele verden som hver av oss skulle dele de neste ti dagene med. Deretter fant vi de gule skolebussene vi skulle komme til å bli godt kjent med i løpet av leiren. Første møte med dem bestod av en to timers tur fra sentrum av Ottawa til Awacamenj Mino base camp. Etter en liten stund med leting blant bagasjen til mer enn 2000 andre speidere, fant vi våre egne sekker og fant våre underleirer. Hver underleir bestod av et antall «units» med tre patruljer per unit. Unitene hadde teltene sine på samme område og lagde mat sammen i løpet av leiren.

WSM2013

Opplegget på leiren var delt i tre deler. Først var halvparten av deltakerne på eller i nærheten av leirområdet og gjorde aktiviteter med patruljene sine, mens resten reiste til en av byene Quebec, Toronto eller Montreal (med skolebuss, selvsagt) og deltok i en «Urban Experience». Aktivitetene i og omkring leiren inkluderte ting som rafting, klatring, haik, kano-/kajakkpadling og sofastafett i Ottawa by. Urban Experience gikk ut på å følge et program, eller «path», som alle i patruljen var enig i på forhånd. Pathene som kunne velges mellom var Life, Culture, Adventure og Eco Responsible.


Se opp for russ, ca 0:21

Etter tre dager med aktiviteter var vi på del to av programmet. Alle deltakerne skulle presentere sitt hjemland for patruljen, uniten eller subcampen sin. Deretter samarbeida hver kontingent om en stand med typiske ting fra hjemlandet. Vi hadde med vestlandslefser og brunost, samt noe norsk godteri og en rekke bilder fra Norge. Noen norske speidere hadde med russebukser og arrangerte 17. mai-tog på leirplassen. Det var også mulighet for å gå rundt til de andre landene og lære om dem og smake utenlandsk mat. Den Internasjonale dagen var en fin mulighet til å styrke det multikulturelle båndet speidere imellom.

Etter den internasjonale dagen bytta vi, slik at de som hadde vært rundt leirområdet tidligere dro på Urban Experience og omvent. Etter to dager med storskala monopol og path-relatert opplegg i Quebec dro vi tilbake til leirområdet for å være sammen med resten av speiderne noen dager før avslutningen av leiren og hjemreisen.

gruppebilde

Tekst og foto: Harald. Publisering: Jo